Narrow house

Maison Serindang / PARISAULI ARSITEK STUDIO

Maison Serindang / PARISAULI ARSITEK STUDIO

© Mario Wibowo© Mario Wibowo© Mario Wibowo© Mario Wibowo+ 26


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    154 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Main architects:

    Ario Wirastomo, Ditta Astrini Wijayanti

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. This project is a residential renovation project located in Jakarta. It was first built in 2002 as Half House, which is a one-story house with an area of ​​100 m2. As family members grow, customers need more space in this house. The existing building cannot meet the client’s needs in terms of space and design programs. The client needs an additional bedroom and bathroom as well as a living room. The rooms in this house are a bit narrow but have a high ceiling. To maximize ceiling height, additional space is placed on the top floor, but still considered the height of each floor.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Another thing to focus on is maximizing the circulation of air and light in the house. The addition of large openings, the existence of skylights, and the provision of a dry garden inside the building should be able to meet these challenges. The room is also made open without a partition from the entrance to the rear garden. Adding a bedroom on the 2nd floor brings up the facade of Serindang House (Half House) which initially has an inclined plane on one side becomes 2 roofs of different heights so it has an asymmetrical feel.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
Elevation
Elevation
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The Serindang house is dominated by white outside and inside, with a combination of light wood furniture to make the room feel more spacious. The use of perforated iron in the front area of ​​the house is meant to act as a barrier between the outside and the inside, while allowing light to enter the house. To move around the somewhat cramped room, built-in furniture is used to maximize the use of the corners of the room as storage. The ladder is also made to float so it doesn’t take up space at the bottom and gives this house a light feel.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo